Мы рады приветствовать вас на странице кафедры кормопроизводства УО ВГАВМ
Кафедра кормопроизводства входит в состав биотехнологического факультета. Она осуществляет подготовку студентов, обучающихся по специальностям «Ветеринарная медицина», «Зоотехния», «Ветеринарная фармация», «Ветеринарная санитария и экспертиза», по дисциплинам «Ботаника», «Кормопроизводство», «Кормопроизводство с основами ботаники», «Фармакогнозия».
Изучение данных дисциплин позволяет студентам приобрести теоретические знания и практические умения по морфологии и биологическим особенностям лекарственных, кормовых растений, перспективам развития земледельческой отрасли на основе рационального использования земельных ресурсов и современных технологий возделывания кормовых культур как основного сырья для производства полноценных кормов для всех видов сельскохозяйственных животных.
Преподаватели кафедры стремятся дать студентам глубокие знания по ботанике, кормопроизводству, фармакогнозии.
The department of feeds production was established in November, 1924 with the formation of the Vitebsk Veterinary Institute. High importance of the department was in existence of a botany garden in it. The staff of the department carried out the research work in biology and acclimatization of plants from other areas of Belarus. Since 2004 Lukashevich N.P., Doctor of Agricultural Sciences has been the head of the department.
At present the staff of the department consists of: assistant professors – Zinkova N.N., Emelin V.A., Shloma T.M., Kovaleva I.V., Kovganov V.F., senior lecturer – Shimko I.I. There are 5 laboratory assistants who provide the educational process.
Today the staff of the department carries out the research work in following:
– studying of biological peculiarities and character of distribution of uncommon, guarded, geographically distant kinds of plants;
– studying the dynamics of flora of Belarus and development of measures in stable use and protection of separate kinds of populations, etalon and unique plant complexes;
– biological peculiarities of modern kinds of grain crops and legumes, perennial legumes and cereals;
– technology of cultivation of forage crops at sowing in simple and complex agrophytocenoses;
– use of biological preparations which allow to enhance the growth and development of plants and increase their resistance to unfavourable factors;
– decrease the negative influence of human activities on environment